רימון בקוסמטיקה

מאמר רימון בקוסמטיקה

סגולות הרימון

"עץ הרימון נתן ריחו…"

בחודש ספטמבר – עצי הרימון בשיא לבלובם, והרימונים נקטפים לקראת ראש השנה ולכן זהו הזמן להכיר וללמוד מעט על הרימון. פרי נפלא הזה, מוכר מקדמת דנן ובכל הדתות מזכירים אותו בהקשרים שונים: ביהדות – כסמל לחכמה, בנצרות – סמל לתחייה, באסלם – סגולה לבנים ובבודהיזם – אחד משלושה פירות מקודשים (ביחד עם תפוז ואפרסק).

מוצאו של עץ הרימון מהאזור הצפוני של פרס הגובל עם הרי הקווקז. בימי הביניים ספרד היוותה  את המרכז לגידול עצי הרימון. לקליפורניה הגיע עץ הרימון רק במאה ה-18 ומשם התפשט ביבשת.

עצי הרימון גדלים בארצנו עוד מימי קדם. הוא מאוזכר בתנ"ך מספר פעמים: בתהליך בניית בית המקדש, כמודל קישוט וכן, כאחד הפירות שהמרגלים הביאו כהוכחה לשפעה בה התברכה ארץ כנען (במדבר יג' 23: "…ויכרתו משם זמורה ואשכול ענבים אחד וישאהו במוט בשנים ומן הרימונים ומן התאנים"), ומהווה אחד משבעת המינים. בשנים האחרונות חלה התעוררות מחודשת בסגולותיו הרפואיות של הרימון ולכן צריכתו גדלה וכך הפך להיות הפרי המוביל ביצוא החקלאי מארצנו.

בכתבי הרמב"ם הרימון מאוזכר מספר פעמים בסגולותיו הרפואיות, למשל כמאחה פצעים: "…והרפואה החותמת (סוגרת את הפצע)… כי היא המנגבת שטח הבשר עד אשר נדבק, ויקשהו, וינגבהו וישימהו שעומד במקום עור".

מה מכיל הרימון?

הרימון מכיל 85% מים ורק 10%. עשיר בויטמין C,B,E ו-K. ברימון שפע  טאנינים הידועים כנוגדי חמצון יעילים.  חומצות שומן חיוניות שהעיקרית והחשובה בהן היא  (Conjugated Linoleic acid) Cla –  המהווה את אחד מנוגדי חמצון החשובים ביותר שנתגלו בשנים האחרונות . בנוסף, ויטמין E מסוג gamma  tocopherol  המהווה נוגד חמצון חזק מאוד, חומצה פולית ואשלגן.

למה משמש הרימון?

באכילה/שתייה – כמחזק את תפקוד הלב ומנקה עורקים. תפקוד מערכת העיכול (מפחיתה מיצי מרה, מונעת דיזנטריה). מקרר את הגוף, מסייע בסילוק רעלים ומפחית כולסטרול. מיץ הרימון עשיר בנוגדי חמצון אף יותר מהתה הירוק ועל כן, כוס מיץ רימון ביום יעילה ומומלצת ביותר.

הקליפה משמשת (בייבוש או השרייה, כתה) – כמכווץ, אנטי בקטריאלי  וויראלי.

בקוסמטיקה משתמשים במיצוי גרעיני הפרי לשמן בעיקר בתכשירים לטיפולי Anti-aging . השמן בעל תכונות אסטרוגניות טבעיות, אשר תורמות לחידוש העור, מילוי קמטים עדינים ויצירת מראה ויטאלי ובריא לאורך זמן. ניתן למצוא אותו גם בתכשירים לטיפול באקנה (סבונים, מסכות וכו') בשל התכונות האנטיספטיות ואנטי-בקטריאלית שלו.

מחקרים שנעשו לאחרונה, גילו כי חומצות השומן המצויות בפרי מסייעים במניעת התפתחות תאים פרו-סרטניים, בזכות התמודדותם עם הרדיקלים החופשיים. כמו כן, משמש להורדת הסוכר בדם ולכן מומלץ גם לחולי סוכרת.

טיפ !

עיסוי עדין של החניכיים בעזרת קליפת הרימון תביא להקלה בדלקות חניכיים.

מאת:  עפרה לירם, מנהלת המרכז הרב תחומי ללימודי  הקוסמטיקה