קוסמטיקה רפואית – אמת או בדיה?

מאמר קוסמטיקה רפואית

שם התואר או הפועל? – נקודת מבט מפוקחת על הגדרת מקצוע הקוסמטיקה בעידן המודרני

עד סוף המאה עשרים, כשבחרת קוסמטיקאית, כל שהיה צריך לעשות זה לחפש … קוסמטיקאית. ההבדלים בין קוסמטיקאית אחת לאחרת היו בעיקר בסוג החומרים בהן עבדו, ברמת הידע המקצועי שצברו ותחושת מגע ידיהן, בשני העשורים האחרונים – כאשר אלמוני/פלוני מעוניין לזכות בטיפול פנים, דומה הדבר למערכון ה’איזה קפה תשתה אדוני? ברזילאי, מגולען, טחון, שחור, קפוצ’ינו, אספרסו, אספרסו כפול’… וכן הלאה. ובהקבלה, איזו קוסמטיקאית אתה מחפש? קוסמטיקאית רפואית, קוסמטיקאית פרא-רפואית, קוסמטיקאית קלינית, קוסמטיקאית MMC, קוסמטיקאית PME וכן הלאה.

אז לאן הולכים?

אנסה לעשות מעט סדר: תחום הקוסמטיקה הינו מקצוע מוכר ברחבי העולם בכלל ובישראל בפרט. מדינת ישראל מכירה במקצוע זה, כחלק ממקצועות הקשורות לענף טיפוח החן. לימוד המקצוע נמצא תחת פיקוח משרד הכלכלה (בעבר, התמ”ת). הפיקוח כיום מתבצע רק על בתי הספר המלמדים את המקצוע והבוחרים להיות מפוקחים על ידי המדינה ולעמוד בקריטריונים הנוקשים שהמדינה דורשת. קיימים כמובן בתי ספר, או אנשים פרטיים שמלמדים את המקצוע ללא פיקוח.

נכון להיום, לדאבוני, אין גוף המבצע פיקוח לא על הקוסמטיקאיות בזמן עבודתן ולא על המכונים עצמם. (נושא בעייתי זה נמצא בדיונים בכנסת כבר כמה שנים ונקווה שתהייה חקיקה ופיקוח בהקדם, לרווחת כלל הציבור המטפל והמטופל).

הווה אומר כי תפקיד הפיקוח נמצא בידי הצרכן. עליו לוודא שכפי שבחר את רופאו הפרטי לאחר שבדק פרטיו שסיים לימודי רפואה בצורה חוקית והתמחה בתחומו היטב, כך גם על הצרכן לוודא כי הקוסמטיקאית שבחר בה לטיפול בפניו, הינה קוסמטיקאית שסיימה לימודי קוסמטיקה ונושאת תעודה – ורצוי תעודה של מדינת ישראל, דבר המבטיח שהמטופל מקבל טיפול מבעל מקצוע שלפחות למד את המקצוע במסגרת חוקית ותחת פיקוח, ולא למד אצל כל מאן דהוא שהדפיס לו תעודה, תהא יפה ומרשימה ככל שתהא.

מעבר לקורס הקוסמטיקה הבסיסי, שבסיומו מוענקת תעודה הנושאת את התואר ‘קוסמטיקאית’, כל הגדרה נוספת הבאה בצמוד לתואר זה, הינה כיד המקום בו הקוסמטיקאית בחרה ללמוד, להשתלם ולהעשיר את ידיעותיה.

למה הכוונה? קיימים בשוק התמחויות שונות במסגרתן יכולה הקוסמטיקאית להתמקצע ולהעשיר את ידיעותיה במקצוע הקוסמטיקה ובמקצועות טיפוליים נוספים (דיקור, נטורופתיה וכו’). סל לימודים זה יקנה ללומדים אותם תארים כאלו ואחרים ותחומי עיסוק נוספים, אך לא ישנו את ההגדרה של הקוסמטיקה עצמה למרות הביטוי השגור אצל רובנו “קוסמטיקה רפואית”. לצורך הבהרה, רופאה שהתמחתה בגנקולוגיה ולמדה גם את מקצוע הקוסמטיקה, אינה ד”ר לקוסמטיקה. היא דר’ שעוסקת במקצוע הקוסמטיקה, ואת ההכשרה לביצוע טיפולי הקוסמטיקה למדה לא במסגרת לימודי הרפואה, אלא במסגרת לימודי קוסמטיקה בדיוק כמו חיילת שהשתחררה הרגע משרותה הצבאי ולמדה את המקצוע. נקודת הזינוק בעולם הקוסמטיקה של שתיהן, זהה. אכן, לרופאה יהיה ידע רב נוסף מעולם הרפואה שאותו למדה, אך לבצע עיסוי פנים, או לנקז קומדונים (‘שחורים’), סביר להניח שלמדה באותה עת עם חברתה החיילת המשוחררת.

אז בכל זאת, נשאלת השאלה מה המשמעות של כל התוספות המרשימות שכל קוסמטיקאית מוסיפה להגדרת מקצועה? ובכן, תוספות אלו, בחלקן נרכשות במהלך השנים, ובמקביל לקורסים נוספים שאותה קוסמטיקאית בחרה ללמוד או לחילופין, בהתאם להגדרת שם בית הספר בו למדה. אין בעצם שום פיקוח ושום הגדרה מוכרת וחוקית לכל התארים הנלווים למקצוע הקוסמטיקה כגון “קוסמטיקה רפואית” “קוסמטיקה פרא-רפואית” ועוד. משול הדבר לכל שם תואר בו חפצה נפשה של הקוסמטיקאית לבחור, החל בהגדרה ‘קוסמטיקאית קלינית’ וכלה בהגדרה ‘קוסמטיקאית רפואית ‘.

חשוב להדגיש כי אין לראות בהגדרות אלו אחיזת עיניים. ראשית, היות ורובן המוחלט של הקוסמטיקאיות שסיימו את הקורס הבסיסי והוכשרו לעבוד במקצוע, ממשיכות את לימודיהן בקורסים רבים נוספים, הנקראים ‘קורסים פרא-רפואיים’, בהם לומדים שיטות טיפול נוספות, שיטות אבחון מדויקות יותר של מצבים שונים בעור, שילובי עבודה של הקוסמטיקה עם הרפואה האסתטית, שילובי עבודה עם מכשור טכנולוגי מתקדם וכדומה. לימודים אלו מעשירים את עולם הקוסמטיקה ומכאן, מעשירים את סל הטיפולים אותם הקוסמטיקאית מעניקה ללקוחותיה והדבר חשוב ומומלץ ביותר, כמו בכל תחום אחר בו עוסקים וחייבים להמשיך ולהתפתח על מנת לעמוד ברמת הידע והדרישה המתבקשת בעולם מתקדם ואינטנסיבי בו אנו חיים. שנית, אם נבחן לדוגמה, את ההגדרה של קוסמטיקאית קלינית נלמד לדעת כי ‘קליני’ –  clinical הינו כל מה שקשור לאבחון וטיפול בחולים. זהו מושג הלקוח מהעולם הרפואי אך מוכר גם בתחומים רבים אחרים (פסיכולוג קליני, קלינאית תקשורת וכו’). ברור אם כך, כי קוסמטיקאית קלינית, היא קוסמטיקאית שהתמחתה בטיפול בבעיות עור. אין סטירה בין ההגדרה, לבין עיסוקה הלכה למעשה של הקוסמטיקאית. אך אם נהיה כנים, כל קוסמטיקאית שסיימה את לימודיה בצורה מסודרת, יכולה להוסיף את ההגדרה ‘קלינית’ לכרטיס הביקור שלה. כאמור, זוהי דוגמה אחת מיני רבות להבהיר את המשמעות של התארים הרבים שלקוח המחפש קוסמטיקאית, ימצא במענה לחיפושיו.

לסיכום, בבואך לבחור קוסמטיקאית, רצוי כי תוודאי שהינך רואה תעודת מקצוע מטעם מדינת ישראל. שאר התעודות והתארים, יש לקוות כי הקוסמטיקאית רכשה בקורסים רציניים בהם מתבקשים הלומדים להוכיח כי הינם בוגרי קורס קוסמטיקה מקצועית לפני קבלתם ללימודי ההמשך.

במקביל, אנו הקוסמטיקאיות, רצוי לנו לשמור על מקצועיות, הגינות וצניעות ולהבין כי בסופו של דבר, תפקידנו הינו חשוב ונצרך, אך הינו עדיין, כשהיה לאורך כל שנות האנושות, לבצע טיפול מקצועי ומטפח העובד על שכבות העור העליונות תוך שימור, מניעת והאטת תהליכים מזיקים וכן, גם לפנק, כי גם זה מגיע ללקוח ולהשאיר את ה’רפואי’, ‘קליני’ וכו’ לרופאים.

לימודי קוסמטיקה

תודה על פנייתך!

חוזרת אלייך בהקדם

דלית.